post

Инфлацията в еврозоната се покачи до най-високите равнища за последните две години, след като икономиките в региона започнаха постепенно да вдигат ограниченията, наложени заради коронавируса. Нарасналото търсене пък засили проблемите с доставките.  Потребителските цени отбелязаха ръст от 2% на годишна база през май, което надвишава икономическите прогнози, пише Reuters. Най-голям е ръстът на цените на енергията, но с уговорката, че сравнението се прави с миналата година, когато страните наложиха локдаун и индустрията беше парализирана.

Германия, Испания и Италия – три от четирите най-големи икономики в еврозоната – докладваха ръст на цените. Европа започва да се отърсва от пандемията. Спадът на заразените позволява магазините и ресторантите да отворят врати, както и да се отменят ограниченията за провеждане на културни мероприятия. В същото време производството – което се запази добре по време на последната вълна от ограничения – все по-често се сблъсква с прекъсвания на веригата на доставки. Забавянето доставките на суровини и компоненти ограничава растежа на индустрията и компаниите не могат да отговорят на нарастващото търсене.

Покупателната активност нараства с най-бързите темпове за последните 25 години, а запасите от готова продукция намаляват с най-рязък темп за първи път от ноември 2009. Фабричките цени отбелязваха рекорд за изминалите 18 години. Индустриалците се възползваха от затегнатия пазар и прехвърлиха по-високите разходи на клиентите.

Обаче Европейската централна банка (ЕЦБ) подчертава, че повишаването на цените ще бъде преходно и че все още е твърде рано да се говори за парична подкрепа. Въпреки ръста на инфлацията, политиците се стремят да я овладеят в средносрочен план, тъй като голяма част от покачването може да се обясни с временни фактори или увеличените цени на енергията. На 10 юни ЕЦБ ще представи актуализираните си икономически прогнози.

Основната инфлация, по-малко променливия индикатор, която не включва нестабилни елементи като храни или горива, през май  беше само 0,9%.

ОИСР направи подобен анализ тази седмица, като заяви, че инфлацията през следващите месеци ще се ускори, подсилена от по-високи оперативни разходи и намалена конкуренция в резултат на фалити, но този натиск трябва да отслабне до края на годината. Все пак, организацията вижда „рискове“ в дългосрочен план, докато възстановяването продължава.

Пазарът на труда вече дава първите признаци на подобрение. Безработицата в еврозоната изненадващо се спадна до 8% през април, сочат данните на Евростат.

А германските компании постепенно излизат от програмата за подпомагане, която запази милиони работни места по време на пандемията. Според отделен доклад, през май безработицата в страната е продължила да намалява.

Източник: Reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.