post

Ирландия се оформя като нишова дестинация за blockchain инвестиции, съобщава FunderbBeam в свой доклад, публикуван в IrishTechNews. Той отразява и цялостното увеличаване на инвестициите в сегмента до $856 млн. за миналата година.

Blockchain стартъпите в Северна Америка продължават да получават най-много средства. След това са тези в Европа. Blockchain изостава значително като популярност в Азия, където от 2012 г. до края на 2016 г. в сегмента са инвестирани само $210 млн. За същия период инвестициите в САЩ и Европа са съответно $1.53 млрд. и $1.03 млрд.

От гледна точка на общия брой инвестиции обаче, дялът на Blockchain в Европа е около 4-пъти по-голям от този в САЩ. Това означава, че този тип стартъпи могат да намерят инвестиция в Европа значително по-лесно, отколкото в САЩ.

А конкретно в Европа, най-много финансиране за Blockchain дават съответно Ирландия и Холандия. Общо 6.26% от инвестициите в Ирландия отиват за Blockhain технологии, докато в Холандия дялът е 5.42%. Освен това и двете държави активно подкрепят технологията, като в тях редовно се организират Blockchain хакатони и се подкрепят лаборатории и хъбове за иновации в сегмента. Дори и холандската Централна банка експериментира с технологията, отбелязват от FunderBeam.

Всичко това се отразява благоприятно на интереса както на предприемачите, така и на инвеститорите към двете държави. По-големият дял на инвестициите в Ирландия естествено привлича и повече предприемачи, които да искат да развият Blockchain технологии и компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published.