post

Ако смело можем да твърдим, че ние сме поколението на дебитните карти, то към какво ще се насочат нащите наследници? Дали те ще останат верни на банките, или ще се ориентират към нови технологии и видове плащания?

Подобна дългосрочна прогноза би била възможна само с кристалната топка на някой гадател, но и без нея е видно, че в следващите няколко години мобилните телефони ще изиграят централна роля в развитието на сектора на дребните разплащания.

В момента мобилните плащания се извършват с помощта на iPhone и някои Android телефони, като Samsung, но това влияе най-вече на извършването на покупки в магазина, доколкото новата технология ще обхване много повече. Apple Pay скоро ще означава, че можете да плащате онлайн със същия отпечатък, който използвате в магазина, като не мислите за данните на картата си, или нейния ПИН код. Приложенията от трети страни ще се командват само с отпечатъка на пръста ви и всичко ще бъде лесно и бързо.

Ново проучване на VoclLink сочи, че почти половината клиенти във Великобритания са склонни да използват новия механизъм за плащане на собствената си банка. Това засилва мнението, че „динозаврите“ ще приемат новата технология и мобилните разплащания ще осигуряват лесно и бързо преминаването на средствата от една в друга сметка, а смартфонът е брънката, която осигурява връзката между парите в собствената ви сметка и механизмът на плащане, като една много по-привлекателна алтернатива, която ще замести дебитната карта в портфейла ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published.