post

Bitcoin вече е разделен на две, като новата версия се казва Bitcoin Cash (BCC). Новата криптовалута използва по-различен софтуер и увеличава размера на един блок до 8МВ спрямо 1МВ на оригиналния Bitcoin.

Според привържениците на BCC това ще реши проблеми със забавените транзакции и ще направи дигиталната валута по-бърза и ефективна. Създаването на първия BCC блок отне повече време от очакваното, главно заради по-малкия брой “миньори”, които решиха да се възползват от тази възможност.

Близо 6 часа след официалния старт на BCC, или поне на възможността подобна криптовалута да се създава, се появи първият ѝ блок. Той е с размер 1.915 МВ и съдържа данните на 6985 транзакции, като е генериран чрез ViaBTC, една от малкото онлайн борси, които поддържат BCC.

От тогава са генерирани няколко десетки блока, повечето дори по-малки от 1МВ. Все пак, BCC вече функционира като мрежа, има си свой blockchain, борса и привърженици, отбелязва CoinDesk.

Това всъщност беше и лесната част за BCC. Сега предстои истинското предизвикателство – да спечели критична маса потребители. За момента цената на Bitcoin Cash е около $400 далеч под $2700 на основния Bitcoin. Все пак, BCC има пазарна капитализация от около $6.6 млрд., което е добро начало за един ден. Очакванията са, че криптовалутата ще бъде посрещната със скептицизъм от повечето инвеститори, но ще бъде държана под зорко око и много хора ще са готови за бърза реакция, ако цената ѝ продължи да расте.

Leave a Reply

Your email address will not be published.