post

Канадският център за финансови транзакции, доклади и анализи (FINTRAC) обяви, че има притеснения за ролята на криптовалутите и blockchain мрежите и анонимността, която предоставят, съобщава CoinDesk. FINTRAC се притеснява, че от това могат да се възползват престъпници.

Агенцията иска да разработи нови технологии и методи, за да анализира финансови данни в по-голям обем. Това е очаквано следствие на растящата популярност на криптовалутите и blockchain технологиите.

Едно от основните притеснения е, че тези инструменти могат да се използват за пране на пари. FINTRAC все пак предупреждава, че криптовалутите и blockchain мрежите не са гарантирано анонимни. И в момента агенцията може да профилира до известна степен ползвателите на криптовалути чрез анализ на адреси и друга информация, както и транзакции.

FINTRAC нарича това “псевдо-анонимност”, която оставя разнообразна информация след себе си. Агенцията предупреждава още, че е готова да отговори на нуждите за разследвания и превенция на пране на пари и финансиране на тероризъм с нови методи и проучвания.

Leave a Reply

Your email address will not be published.