post

Отдаването на заеми е важен подсегмент във финтех индустрията. Но не е задължително заемите да са във формата на пари. Китайската компания CreditEase например отдава под наем крави на своите клиенти, съобщава Fortune.

“Преди няколко години създадохме т.нар. микро-лизинг. Обикновено лизингът е за големи неща като самолети, но в селските райони в Китай хората имат нужда от малки суми, за да купуват оборудване, инструменти, нагреватели, трактори и т.н.”, коментира изпълнителният директор на CreditEase Нинг Танг.

“Освен това създадохме и т.нар. лизинг на добитък. Първо предложихме крави. Китайските фермери могат да взимат крави от нас на лизинг или под наем. ПОдобна иновация се оказа от голяма помощ”, казва Танг.

48% от населението на Китай живее в селските райони, а земеделието генерира 8.6% от БВП на страната през 2015 г. Доходите в селските райони растат въпреки постепенното пренасочване на населението към градовете.

Танг смята, че услуги като тези на CreditEase са от голямо значение за задържането на повече хора в селските райони и в земеделието и животновъдството. Това са важни сегменти от икономиката на страната, но има много хора в тези райони, които нямат лесен или никакъв достъп до множество услуги, особено финансови. Затова подобни услуги са много важни за развитието на страната, казва Танг.

Leave a Reply

Your email address will not be published.