post

Китай изпревара САЩ в развитието и навлизането на онлайн разплащанията. Това заяви бившият американски посланик в Китай Макс Боукус по време на конференцията LendIt в Шанхай, цитиран от Forbes.

Според него голяма роля за това има самият начин на мислене и нагласата на хората в Китай. “Оптимизмът им е заразен. Даже мисля, че китайците са по-оптимистично настроени за бъдещето си, отколкото американците за своето”, коментира Боукус.

“Развитието на системите за разплащане и финтех е добър пример за оптимизма и енергията. Китай надскача стандартните системи за разплащания, които се използват в САЩ и други развити държави”, казва той и допълва, че онлайн плащанията стават все по-разпространени и започват да заменят кредитните карти и парите в брой.

Според Боукус в САЩ навлизането на системи като Apple Pay става твърде бавно. Това поставя страната в неблагоприятна позиция. “Установените институции като банки и компании за кредитни карти, макар още да са полезни, скоро ще бъдат изпреварени от новите иновативни технологии, които се разработват тук в Китай и други азиатски държави”, коментира Боукус.

Друг проблем е изоставането на законите в САЩ, които все още не взимат предвид голяма част от дейностите на финтех компаниите. Проблем е и затвореността на Китай за външни компании и твърде строгите правила и изисквания, които спъват навлизането им в страната, отбелязва Боукус.

Leave a Reply

Your email address will not be published.