post

Централната банка на Китай обмисля да наложи косвени ограничения за “копаенето” на Bitcoin, съобщава Reuters. Тъй като тя няма право да въведе директни лимити, може да поиска от местните и регионални власти и банки в страната да наложат ограничения, които да намалят печалбите от тази дейност.

Мярката е поредна стъпка в стратегията на Китай за ограничаване на криптовалутите. През 2017 г. страната забрани борсите за криптовалути, както и Initial Coin Offering (ICO) процедурите. Още тогава имаше слухове, че се планират и по-строги пречки в генерирането на криптовалути.

Една от потенциалните мерки е ограничаване на енергията, която системите за “копаене” могат да използват. Това ще ограничи и възможностите на техните собственици да се разрастват, което ще с времето намали печалбите им. В момента в Китай се генерират близо две-трети от всички Bitcoin.

Правителството обаче е против виртуалните валути и ги вижда като риск за финансовата стабилност на страната.  Затова предприема все повече мерки да ограничи тяхната популярност, което създава възможности за други страни и региони да децентрализират генерирането на криптовалутата и да привлекат приходите към себе си.

Leave a Reply

Your email address will not be published.