post

“Копането” на криптовалутата Bitcoin харчи твърде много електричество, казва шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристинг Лагард пред Bloomberg TV. Тя допълва, че според МВФ това е притеснителен факт.

“Копаенето на Bitcoin, което е ускорено и натоварено използване на компютри, за да се определя стойността и са стимул за работата на механизма, е много енергийно агресивно. Смята, че ако това продължи и през 2018 г., процесът ще консумира толкова електричество колкото Аржентина”, казва Лагард.

Bloomberg изчислява, че през 2017 г. общата консумация на енергия на Bitcoin “копачите”се е утроила. Дневният пик през декември е бил 43 гигават часа, което е и пик за цялата година. През януари досега консумацията е малко по-ниска – между 35 и 40 гигават часа, което се обяснява със спада на цената на Bitcoin.

Лагард казва, че подобна висока консумация на електричество е притеснителна за околната среда. “Във времена на климатични промени, като погледнем колко въглища се използват в някои китайски провинции, за да се копае Bitcoin, е голямо притеснение”, казва Лагард.

Въпреки това Лагард казва, че самата технология на Bitcoin е интересна. Блокчейнът е обещаващ и може да гарантира довереност, прозрачност и сигурност, което го прави много интересен за най-различни цели и дейности, казва Лагард. Тя е против анонимността на криптовалутата, което създава предпоставка да се използва за пране на пари и други незаконни дейности. МВФ призовава финансовите регулатори по света да се обединяват и заедно да работят по въвеждане на регулациите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.