post

Една от основните критики към криптовалутите и тяхната анонимност е, че могат да се използват от терористи и престъпници. Според доклад на Европейския съюз (ЕС) обаче, престъпниците все още нямат чак толкова голям интерес към криптовалутите, съобщава CryptocoinsNews.

Според ЕС причината е, че технологията е все още твърде нова и непозната. Освен това тя не е чак толкова лесна за използване и се изискват допълнителни специфични познания и техническа грамотност. Всичко това води до допълнителни разходи и забавяния, което отказва терористите от използването на криптовалути, смята ЕС.

Докладът посочва, че в момента рискът дигитални валути да се използват за финансиране на терористична активност е “сравнително голям”, което е втора степен от общо 4. Има данни за подобна активност, но тя не е голяма, особено на фона на другите методи за прехвърляне на средства между престъпниците.

Проучването на ЕС е обърнало внимание и на използването на криптовалути за пране на пари. Като цяло тази дейност е определена като много рядка, отново заради необходимостта от допълнителни технически познания. Освен това нестабилността на цените на криптовалутите и големите амплитуди на курсовете също отблъскват престъпниците.

Според доклада истинската опасност при дигиталните валути е липсата на регулация. В момента няма общи правила в Европа, не могат да се контролират и инвеститорите. Трябва се актуализират сегашните директиви и да се въведат единни мерки за защита на потребителите и инвеститорите. Предлага се и създаване на база данни с адресите на виртуалните портфейли. Обсъжданията по предложените мерки обаче тепърва предстоят.

Leave a Reply

Your email address will not be published.