post

Криптовалутите прехвърлиха 50 млрд. долара обща пазарна капитализация, съобщи CryptoCoinsNews. От тях най-голям дял има Bitcoin – почти $30 млрд. долара. По този показател криптовалутата е едноличен лидер с доста комфортна преднина.

Има и три други криптовалути, които се радват на все по-голяма популярност. Това са Ethereum, Ripple и Litecoin. Ethereum е сред тези с най-голям ръст. Това е очаквано, защото криптовалутата се поддържа от Enterprise Ethereum Alliance, в който участие имат гиганти като Microsoft и JPMorgan. Затова и ръстът на Ethereum е доста голям – 8.95 пъти за изминалата година. Общата ѝ стойност е около 9 млрд. долара и то при положение, че е все още предимно експериментална.

Въпреки че изглежда впечатляващо, всъщност този ръст значително отстъпва на Ripple. Това е критповалутата, която за момента привлича най-голям интерес и има 33-кратен ръст. Именно от него идва и скокът на пазарната капитализация на всички дигитални валути до над 50 млрд. долара. Общата й пазарна капитализация е около 8.2 млрд. долар.

Междувременно Bitcoin се установява като предпочитана критповалута въпреки някои свои недостатъци. Стабилността на курса ѝ обаче надскача недостатъците, както и големият интерес на някои пазари към Bitcoin. Борсата за Bitcoin в Япония например стана най-голямата в света, като над 50% от дневния оборот в транзакциите е в йени.

Само още две криптовалути имат капитализация над 1 млрд. долара. Това са съответно Litecoin – 1.489 млрд. долара и NEM – 1.159 млрд. долара. “Най-малката” криптовалута е Blocknet със 7.4 млн. долара капитализация.

Leave a Reply

Your email address will not be published.