post

Криптовалутите са повече активи, отколкото валути. Това обяви заместник-гуверньорът на Централната банка на Израел, съобщава CoinDesk.

“Bitcoin и сходните виртуални валути не са валути и не се смятат за чуждестранна валута”, казва Надин Боудот-Тражтенберг. Тя допълва, че според банката криптовалутите трябва да се гледат като финансов актив и в момента Bitcoin например не отговаря на критериите на банката за дефиниция на валута.

Тя отново предупреждава, че криптовалутите не са официално регулирани и инвеститорите трябва да внимават за злоупотреби, защото няма как институциите да ги защитят. Въпреки това тя казва, че банките трябва да вземат необходимите мерки, за да се борят с незаконните дейности, които може да се извършват с криптовалути, за да защитят активите и клиентите си.

Боудот-Тражтенберг казва още, че на Централната банка ѝ е трудно да даде рамка, която да предвижда, управлява и наблюдава рисковете с тази технология.  Реакцията на банката идва около месец след като регулаторът на ценните книжа и борсите на Израел обяви, че обмисля да забрани на компаниите с голяма дейност в търговията с Bitcoin да участват на фондовата борса на Тел Авив.

Leave a Reply

Your email address will not be published.