post

Литва започва мащабна инициатива и промяна в регулациите, за да стане по-привлекателна дестинация за финтех компании. Страната иска да се превърне във финтех център, съобщава Crowdfund Insider.

Водач в усилията е Националната банка на Литва. Тя пуска нов финтех “пясъчник”, в който финтех компаниите ще могат да оперират и да създават финансови услуги. Целта е Литва да се превърне във водещ център в региона.

Финтех компаниите ще могат да кандидатстват за допускане до “пясъчника”. В него компаниите ще имат опростени и облекчени регулации, а някои изисквания ще са временно изключени. Това ще даде по-голяма свобода и време на компаниите да тестват продуктите и услугите си с реални клиенти. Ако започнат да се развиват и растат, ще могат да кандидатстват за цялостен лиценз.

Инициативата е част от стратегия на банката за подпомагане на финтех сектора, която ще продължи поне до 2020 г. Тя ще дава и допълнителни услуги на финтех компаниите, например достъп до нейната инфраструктура за плащания за компании извън банковия сектор, които искат да предлагат платежна услуга и да заобиколят посредник.

Компаниите, които искат да предлагат банкови услуги, пък ще могат да се възползват от най-ниското изискване за капитал в Европа – 1 млн. евро. Новите финтех фирми ще получават и допълнителна помощ при кандидатстването за лиценз и опознаване на специфичните регулации.

Leave a Reply

Your email address will not be published.