post

Люксембург от години разчита на финансовия си сектор за основен двигател на икономиката. С навлизането на модерните технологии обаче е време за промяна. Правителството има нова стратегия за дигитална трансофмрация и финтех е в основата ѝ, съобщава Financial Times.

Инициативата “Дигитален Люксембург” върви от 2014 г. насам, като целта ѝ е скромна: да превърне Люксембург във водеща смарт нация. За да помогне за реализирането ѝ, правителството планира да създаде финтех хъб, с който да се опита да привлече компаниите от сектора в Лондон, които може да искат да напуснат града заради Брекзит.

Инициативата се казва Домът на финансовите технологии на Люксембург и работи от април т.г. Тя предвижда и създаване на “инкубатор” за финтех стартъпи, който ще предлага и co-working офиси в рамките на година и ще помага за организирането на обучения и хакатони.

Люксембург иска да се насочи най-вече към застраховки, банкиране и дигитални инвестиции, blockchain. От интерес за страната са компании и в сферата на онлайн плащанията, анализите на данни, изкуствен интелект, сигурност. Вече има 50 стартъпа, които са подали документи за включване към инкубатора. Те са от различни точки на света. Първоначално ще бъдат избрани само 10, които са да в първата вълна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.