post

Руското правителство планира да започне тестове на блокчейн технология, която да се използва за електронно гласуване по локални въпроси, съобщава CoinDesk. Една от възможните употреби на технологията ще е за платформата “Активни граждани”, част от проекта за електронно правителство на страната.

Вече е разработена пилотна система, която ще проследява електронното гласуване чрез блокчейн и ще гарантира неговата коректност. Технологията ще направи гласуванията по въпроси, свързани с градската управа, по-прозрачни и отворени, казва правителството.

“Ще бъде трудно да се каже, че администрацията неправилно е разчела резултатите или ги променя, тъй като гражданите ще могат сами да проверят и потвърдят информацията”, се казва в изявление на правителството.

То вече дори е публикувало кода на платформата в GitHub. За сега правителството не дава индикации дали планира да направи тази технология по-широко използвана след края на тестовете. Дори и да остане само за общините, технологията ще позволи прозрачно гласуване по различни въпроси. Институциите дори вече разглеждат други потенциални ползи на блокчейн технологията за администрацията, например като основа на регистър на земите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.