post

Вчера PayPal обяви план за ускоряване на паричните преводи между услугата си Venmo и банковите сметки на потребителите с дебитни карти MasterCard и Visa. Новата услуга „instant transfer” ще бъде на разположение на цена от 0.25 долара на трансакция и ще позволи получаването на средства за броени минути, вместо за ден, когато се използват PayPal или Venmo.

PayPal е в бизнеса за плащания между партньори вече почти две десетилетия, но компанията беше предизвикана от някои нови услуги като Square Cash, чието предимство е в незабавното достаявне на парите по сметката. Сега PayPal ще предложи подобна възможност за притежателите на дебитни карти Visa и MasterCard, като услугата ще е достъпна за по-голямата част от картодържателите, с изключение на много малко институции. Функцията идва във време, когато компанията измества своя фокус от конкурент на Visa и MasterCard към партньорство с тях, след като в продължение на години тя насърчаваше потребителите си да свързват банковите си сметки със собствените й услуги, като средство за заобикаляне на големите платежни мрежи. Миналата година PayPal обяви, че разширеното партньорство би означавало, че потребителите могат незабавно да изтеглят средстватаси, ако сметките им са поддържани от Visa и MasterCard, а компаниите вече няма да плащат такса на оператора на цифровия порфейл. Това направи добавянето на карти на Visa и MasterCard много по-добър вариант, отколкото добавянето на банкова сметка.

В момента услугата за незабавен трансфер стартира в бета версия с избрани потребители на PayPal именно в резултат на тази сделка.

В повечето случаи средствата прехвърлени между PayPal или Venmo и банковата сметка на крайния потребител, към която има карта, ще пристигат за броени минути, като само за някои банки това ще отнема около половин час. Докато Square Cash вече таксува с 1% незабавните трансфери, услугата на PayPal ще струва само 0.25 долара на трансакция – нещо, което ще помогне за спестяване на средства при прехвърляне на по-големи суми.

Незабавните трансфери идват в момент, когато PayPal се изправя и пред конкуренцията на самите банки, които ще използват Zelle от началото на този месец, обещавайки незабавни трансфери, чрез уеб сайтове и приложения за мобилно банкиране, а скоро и в самостоятелна апликация. Zelle, която е изградена от мрежата clearXchange, вече се използва от някои банки и реализира 51 милиона трансакции през първото тримесечие на годината за над 16 милиарда долара, а резултатите й надминават далеч тези на Venmo, която отчете 6.8 милиарда долара.

Въпреки това комбинираните услуги на PayPal, Venmo и Xoom са обработили 64 милиарда долара през 2016 година, а Venmo е най-бързо развиващият се продукт на компанията и е увеличила сделките си със 135%, за да достигне 17.6 милиарда долара през миналата година. С други думи PayPal прави умен ход в отговор на заплахата на Zelle, като стартира опцията за незабавни трансфери в приложението си, което се използва от над 200 милиона потребители, както и в бързо разрастващата се Venmo, за която App Annie изчисли миналата година, че има 9 милиона потребители.

Новата услуга пристига и преди поддръжката на peer-to-peer преводи в iMessage, която ще дебютира есента, заедно с iOS 11. Тя е конкурентна и поради това, че клиентите могат да я използват без значение коя банка или каква операционна система ползват, а предлага сигурна защита както на купувачите, така и на продавачите, наложила се на пазара от години. Няма обявен официално начин за включване в бета тестовете, но ако сте сред избраните потребители, ще видите опцията в приложението на мобилния си телефон, а компанията очаква услугата й да достигне до всички потребители в следващите седмици.

Leave a Reply

Your email address will not be published.