post

Apple беше обвинена в нарушаване на патенти от базираната в Бостън компания Universal Secure Registry, която твърди, че първа е регистрирала технологията за сигурни плащания, стояща в основата на платежната услуга Apple Pay.

В интервю изпълнителният директор на USR Кенет Вайс обяви, че патентите обхващат трите ключови елемента на Apple Pay, но всъщност компанията му притежава 13 патента за системи за удостоверяване, които използват смартфон, биометрична идентификация и генериране на сигурни еднократни токени за извъшване на финансови трансакции.

Въпреки, че не е необичайно повече от една компании да работят с една и съща технология едновременно, Вайс твърди, че в този случай Visa и Apple са знаели за нея четири години преди старта на Apple Pay. През 2010 година, когато USR патентова технологията, се обръща и към Apple и Visa с искане двете най-големи компании да развият търговското й внедряване. По време на срещите, Вайс прави подробни презентации под защитата на споразумение за разкриване на информация, но след това не се стига до партньорства, а Visa започва да работи с Apple върху проекта за Apple Pay през януари 2013 година.

Universal Secure Registry не е потърсила лицензионно споразумение или авторски и лицензионни възнаграждения от Apple или Visa след старта на Apple Pay, тъй като адвокатската кантора Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, която представлява компанията е посъветвала Вайс първо да заведе съдебно дело. Адвокатите имат опит в съдебни битки с Apple, тъй като кантората представлява Samsung в дългогодишните й патентни спорове срещу гиганта.

За момента Apple и Visa не са коментирали официално делото, но както знаете подобни случаи далеч не са необичайни, когато става въпрос за големи компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published.