post

Китай е спрял лицензирането на нови компании за онлайн заеми, съобщава Financial Times. Създадена е и нова институция, която да регулира интернет финансовите компании и услуги.

Именно тя е спряла издаването на нови лицензи. Тя също така забранява създаването на нови офлайн компании за микрозаеми, които дават заеми между различните провинции на страната. Вече създадените компании ще продължат работата си, но за тях се очакват нови, по-строги регулации.

Компаниите за онлайн заеми са често критикувани от институциите в Китай. Според тях тези фирми отдават голям брой заеми без необходимите проверки, което увеличава лошите кредити в страната и вреди на икономиката. Други компании пък са на ръба на закона, искат големи лихви за много кратки срокове и малки заеми. Освен това те тормозят клиентите си и дори искат техни голи снимки като гаранция, че парите ще бъдат върнати.

“Регулаторите са притеснени, че много от тези фирми имат малко вътрешен контрол и липсва сериозен контрол на кого дават пари”, коментира Кристофър Болдинг от HSBC Business School. Новината се отрази лошо и на установените имена в сектора като ZhongAn и Quidian, чийто акции се понижиха.

Финтех секторът е доста развит в китай, включително за онлайн заеми и онлайн плащания. Според данни на DBS 40% от потребителите в Китай плащат онлайн, а 14% вече са взимали заем онлайн. Заради все по-големия ръст, регулаторите на страната все повече затягат контрола. Новата институция включва представители на Централната банка на страната, както и хора от останалите банкови регулатори. Целта е не да се пречи на сектора, а той да се изсветли и да е ясно къде отиват парите, смята Болдинг.

Leave a Reply

Your email address will not be published.