post

Увеличаващият се интерес на инвеститорите към финтех сегмента обикновено води със себе си един основен въпрос: Как да изберат правилната компания за инвестиране в толкова специфичен сектор. Раджийв Гупта е един от водещите инвеститори в сегмента, сега партньор в Alium Capital, бивш инвестиционен банкер и основател на Geckolife. Пред BusinessInsider той казва кои са признаците на успешния финтех стартъп според него.

Преди да се започне обаче, Гупта казва, че най-важното е стартъпът да бъде опознат добре. Да бъде опознат самият предприемач, неговият начин на мислене, способността да ръководи и да развива бизнес. Обикновено добро впечатление му правят предприемачите, които отговарят спокойно и уверено на въпросите, а когато не са сигурни в отговора си записват и обещават да дадат повече информация. Това е и първи признак на компания, която има шанс за успех – нейният лидер е спокоен, държи контрол и не е арогантен.

След това идва и самата технология. Може ли да се мащабира, как се разработва. Помага и познаването на екипа, как работи той, какви са хората.

Един от най-важните моменти обаче е разговорът с клиентите. Какво е тяхното мнение за продукта или услугата на компанията, както и за самата компания, за хората, нейното поведение. Ако клиентите са доволни, дори и да са съвсем малко на брой, значи компанията е на прав път.

Но дори и клиентите да са доволни, остава последното парче от пъзела – бизнес модела. Освен доволни клиенти, компанията трябва да има и приходи. Моделът трябва да е ясен и да може да се мащабира. Или най-малкото компанията трябва да е готова да го промени и прецизира адекватно и бързо, когато това се наложи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.