post

Сега, в разгара на летния сезон, груповите пътувания са нещо често срещано, но те могат да се усложнята значително когато става дума за разделяне на разходите при посещение на музеи, ресторанти, наемане на квартира, или автомобил. Дигиталните портфейли и приложенията за плащане тип peer-to-peer обаче, имат за цел да улеснят потребителите в подобни ситуации, като им позволят да се разплащат, без да се налага да използват пари в брой или чекове. Подобни инструменти не липсват на пазара, а в съвсем близко бъдеще, след премиерата на iOS 11, към тях ще се прибави и този на Apple, който позволява peer-to-peer плащания през iMessage, с помощта на Apple Pay.

Ето и наличните в момента варианти:

Google Wallet

Платежната услуга на Google позволява на потребителите да изпращат и получават пари, чрез приложението Wallet и Gmail, или в мрежата wallet.google.com. За регистрацията е нужно да разполагате с профил в Google и дебитна карта. Няма такса за изпращане или получаване на пари, а бързината на превода зависи от това, кой метод по подразбиране сте избрали – с дебитна карта може да бъде от минути до 24 часа, а с банкова сметка – до три дни. Google Wallet криптира финансовата ви информация, но може да се добави и ПИН, а портфейлът включва и защита против измами, която обхваща всички проверени неоторизирани трансакции в Google Wallet в САЩ. Това прави тази опция подходяща за тези, които залагат на сигурността.

Facebook Messenger

Да, наред с изпращането на снимки и закачливи съобщения, месинджърът на социалната мрежа предлага и възможността за групово плащане на сметки, ако добавите дебитна карта, издадена от банка в САЩ. За да платите или да получите пари, трябва да инициирате групов разговор, да кликнете върху иконата със знак на долар, да изберете хората, от които ще поискате, или на които ще изпратите пари и да въведете сумата. Няма такса за изпращане или получаване на пари, а заявката може да отнеме до 5 работни дни, в зависимост от банката. За допълнителна сигурност, можете да изберете опцията за изискване на парола, преди потвърждаване на трансакцията. Опцията е подходяща за обикновените потребител с профил в социалната мрежа.

PayPal.Me

С PayPal.Me получавате персонален линк, който приятелите и семейството ви могат да използват за изпращане на пари (те също трябва да имат PayPal акаунт). За да получите линка е нужно просто да създадете профил в PayPal и, ако хората в групата „приятели и семейство“са в една държава, могат да го използват за изпращане и получаване на пари. Таксите за изпращане в друга страна варират, а изпращането в САЩ е безплатно дори и при използване на банкова сметка. Ако ползвате дебитна или кредитна карта, таксата е 2.9% от трансакцията плюс 30 цента. Информацията е криптирана. Това е едно от малкото приложения, които позволяват изпращане на пари в друга държава, а ако искате средствата да бъдат депозирани в банкова сметка, има допълнителна стъпка, която липсва при останалите приложения – трябва да ги прехвърлите от профила си в PayPal.

Square Cash

Square Cash е приложеинето на Square, компания за обработка на кредитни карти, което ви позволява да обменяте пари с приятелите и семейството си в САЩ. За лични трансакции, изпратени от кредитната ви карта се начислява такса от 3%, а за плащания от банковата сметка няма такава. Стандартните депозити се получават на следващия работен ден, а ако искате те да се депозират незабавно, има такса от 1%. Алтернативно можете да добавите средства към безплатна дебитна карта Visa, която компанията ще ви изпрати. Информацията е кодирана и потребителите могат да защитят профила си със сканиране на пръстовите отпечатъци, или парола. Опцията е подходяща за тези, които предпочитат парите да се депозират по банковата им сметка.

Venmo

Притежаваната от PayPal услуга Venmo често се свързва с младите потребители които я използват, за да си изпращат пари помежду си и да си поделят сменките в заведения. Регистрацията става чрез профил във Facebook или имейл адрес, а изпращането на средства – чрез баланса ви в приложението, банкова сметка, дебитна или предплатена карта на Venmo и е безплатно. При използване на кредитна карта се начислява такса от 3%. Информацията е кодирана и може да се зададе допълнителен ПИН код, който да се използва в мобилното приложение. Опцията е подходяща тези, които ценят неприкосновеността на личния си живот, но също като PayPal, Venmo не депозира автоматично средствата по банковата сметка и те трябва да се прехвърлят чрез приложеинето.

Zele

Тази сравнително нова слуга се предлага чрез приложенията и уебсайтовете на някои банки, сред които Chase, Bank of America и Capital One. За да я използвате, трябва да разполагате с банкова сметка в САЩ, а парите се получават броени минути след изпращането им. Ако получателят няма опцията Zelle в обслужващата го банка, трансакцията може да отнеме между 1 и 3 дни. Скоро услугата ще има свое собствено приложение и е подходяща за тези, които предпочитат бързите преводи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.