post

2017 година – успешна за FinTech сектора в България

Изминалата 2017 г. е била успешна за компаниите от FinTech сектора в България. Броят на трансакциите, осъществени през FinTech платформи непрекъснато се увеличава, заедно с обемът на инвестираните средства в платформите за peer-to-peer финансиране. Клиентската база на компаниите от сектора също нараства. Това стана ясно по време на II-рата годишна пресконференция на FinTech сектора в страната, която се проведе на 27 февруари 2018 г. В нея участие взеха четири компании от бранша – Paysera, ePay, IUVO и Klear.

Рaysera спести на български клиенти над 1.2 млн. лв. от такси за 2017г.

FinTech компанията Paysera LT, предоставяща платежни услуги в страната, успешно утвърди бранда си през 2017г. и се позиционира като изгодна алтернатива за валутни преводи и разплащания. „Интересът към услугите на компанията продължава да расте, като към февруари 2018г. български потребители на платформата са над 7000 физически и над 1300 юридически лица“ – сподели управителят на Paysera България, г-н Мартин Богданов. „2017г. беше успешна за компанията, като български клиенти са извършили над 120 хиляди трансакции през платформата на Paysera, на стойност над 300 млн. лв., с което по груби сметки сме спестили на българските клиенти най-малко над 1,2 млн. лева от такси“ – допълни той.

През 2017г. Paysera обяви нови услуги, като MainIBAN – плащане директно към телефонен номер; iFrame модул за картови разплащания към онлайн търговци, услуга по иницииране на плащанията (PIS). Други се подобриха, като нов дизайн на VISA карта с NFC технология, нов изглед на уеб-сайта. Ключово подобрение е изцяло преработения мобилен App, който дава възможност на потребителите да си открият сметка, използвайки само мобилния си телефон. Версиите на приложенията за Android и iOS са налични на www.paysera.bg, в Google Play и Apple App Store.

През 2018г. Paysera планира да направи някои подобрения, като добавяне на нови работни езици в системата; добавяне на нови валути; добавяне на нови API-та за платформи за е-търговия; разширяване на функциите на мобилното приложение. Друга очаквана промяна е предоставяне на възможността за SEPA незабавни преводи и присъединяване към TARGET2. Това отключва нови възможности за приемане на еврови плащания директно по IBAN сметката в Paysera от държави, които са извън ЕС, като например Турция, Сърбия, Русия, Албания, при запазване на минимални такси.

Трансакциите през системата за електронни плащания ePay.bg са се увеличили с 18% през 2017 г. Извършени са над 6,2 милиона онлайн плащания с общ оборот от над 320 млн. лв. Сред причините за отчетения ръст са новите проекти на компанията. EPAY-GO е платформа за събития и продажба на билети, а Speed.Bar е услуга за онлайн поръчка на храни и напитки. Платформата EPSA пък предоставя достъп на търговците до рекламната мрежа на Изипей. Изпълнителният директор на ePay.bg Георги Маринов обясни, че през 2018 г. ще пуснат на пазара PayFly – система, която ще предостави автоматизиран процес за искане на плащане и издаване на фактура към клиент, както и Pay5 – мобилно приложение за деца от 7 до 18 г., чрез което ще може да се плаща в търговските обекти директно с телефона.

FinTech компаниите в сферата на peer-to-peer финансирането, също отчитат успешна 2017 г. Тези дружества предлагат на своите клиенти възможността да закупуват части от кредити и да генерират доходност.

Данни на Iuvo Group показват, че инвестираните средства в платформата на компанията се увеличават с 400% през миналата година. В началото на 2018 г. тези средства достигат 10 млн. евро. Доходността, която може да получат клиентите, е до 15% на годишна база. Кредитите, предоставени за изкупуване на платформата, са издадени от лицензирани небанкови финансови институции (оригинатори). Потребителите на iuvo получават и сигурност на инвестициите си чрез гаранцията за обратно изкупуване на всеки просрочен с повече от 60 дни кредит. През 2017 година iuvo привлече 2 нови кредитни оригинатора – Viva Credit и iCredit от Румъния. „В следващите месеци компанията очаква да присъедини още няколко международни кредитни оригинатори от Румъния, Грузия и Латвия“, коментира Ивайло Иванов, изпълнителен директор на iuvo.

2017 г. е била успешна и за финансово-технологичния стартъп Klear. “Финансово-технологичният стартъп Klear е първата не-банкова институция, която предлага кредити с лихви средно по-ниски от тези на банките!”, каза управителят на Klear, Лоик Льо Пишу. През 2017, средната цена (ГПР) на Klear е билa с 14% по-ниска от тази на банките. В сравнение с депозитите в момента, които не носят почти никакъв доход, Klear предоставя нова възможност за инвестиране в кредити на надеждни кредитополучатели и осигурява средна доходност от 6.7% през 2017. Лоик Льо Пишу изказа мнение, че споделената икономика внася глътка свеж въздух в сферата на финансите.

Компаниите от FinTech сектора в България имат оптимистични очаквания за развитието на бранша през 2018 г. Положително влияние ще окаже и новата европейската директива PSD2, която ще стимулира навлизането на нови компании на пазара, а на потребителите ще бъдат предлагани иновативни и по-изгодни услуги.

Leave a Reply

Your email address will not be published.