post

Преди десетилетие 11 ноември беше празник за част от хората в Китай, през 2009 година Alibaba превърна деня във версия на Black Friday, а осем години по-късно продажбите от т.нар. Singles Day надминаха почти двойно тези от Black Friday и Cyber Monday в САЩ, взети заедно.

Alibaba съобщи, че продажбите от Singles Day възлизат на 25.3 милиарда долара, което е скок с 40%, в сравнение с миналата година, като в това не са включени продажбите, започнали по-рано през седмицата в чест на събитието. Освен това търговецът на дребно удари рекордните 18 милиарда долара само за 13 часа в събота, като надимна собственото си постижение от 17.8 милиарда за 24 часа миналата година. Експертите твърдят, че огромният ръст се дължи на конкуренцията между търговците за част от потребителските разходи в разрастващата се икономика в Китай. Само за сравнение продажбите в САЩ между Деня на благодарността и Кибер понеделника миналата година, възлизат на 12.8 милиарда долара.

Подобно на американските вериги, Alibaba предлага отстъпки за голямо разнообразие стоки в много категории, от битови стоки до електроника, дрехи и козметика. Приходи идват и от виртуалното пространство за пазаруване, където клиентите могат да разширяват капацитета на количката си за покупки срещу заплащане, превишавайки традиционните ограничения, поставяни от търговците, което от своя страна ги стимулира да пазаруват повече с една поръчка.

В чест на събитието, основателят на Alibaba, Джак Ма организира гала вечер, на която присъстваха известни личности като Колин Фарел, Никол Кидман и Мария Шарапова, а преди него близо 100 000 от магазините Tmall бяха оборудвани с технология за лицево разпознаване при обработка на плащанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published.