post

В София в периода 25-27 юни 2018 г., се проведе 10-тото юбилейно издание на Webit Festival 2018 – най-мащабното събитие за технологии и иновации, което събра повече от 10000 посетители и лектори от целия свят.

Една от компаниите в събитието, която привлече вниманието на голяма част от участниците и медиите, беше Paysera България, представител на литовска компания за платежни услуги. На своя щанд Paysera България предостави на посетителите възможността безплатно да осъществят плащане с QR код. Този вид разплащане е силно разпространен в Азия и най-вече страни като Китай и Индия, където над 1 млрд. потребители го използват в ежедневието си. Към момента в България тази услуга е слабо позната и Paysera е единствената компания, предлагаща готово техническо решение както на офлайн търговците, така и на крайни клиенти.

Какво представлява плащане с QR код?

Плащането с QR код е вид безналична операция, за която не се изискват пари в брой, или дебитна/кредитна карта. Единственото необходимо за извършването на този вид плащане е наличието на смартфон (Android или iOS) и мобилен портфейл (e-wallet). По желание на клиента, същият може да прикачи своя дебитна/кредитна VISA/MasterCard карта.

Мобилният портфейл на Paysera дава възможност потребители да се разплащат един към друг напълно безплатно и мигновено (например двама приятели отиват на пицария, като единия заплаща цялата сметка, след което същият може да инициира искане за превод на точната сума, дължима от приятеля му, който само я потвърждава), както и да осъществяват плащане на стоки/услуги чрез QR кодове в търговски обекти удобно, модерно, бързо и изцяло безплатно. От гледна точка на търговеца, таксите за приемане на плащания с QR кодове са до два пъти по-изгодни спрямо комисионни при получено плащане с карта, като средствата постъпват незабавно по неговата сметка. Услугата е налична 24/7, което е от голямо преимущество за участниците в платежния процес.

Демонстрация

На посетители на Webit Festival 2018, които пожелаха да изпробват плащане с QR код, Paysera инициира към посочен от тях мобилен номер ваучер с определена парична стойност. Потребителите получиха SMS с указание как да изтеглят мобилния wallet на Paysera, чрез който след извършване на регистрацията си, могат да пристъпят към заплащане на стоките с QR код. За участниците в изложението, Paysera България беше поканила представители на търговци, които имат интеграция за приемане на плащания с кодове, които предоставяха на посетителите био смути и ръчно изработен белгийски шоколад със стойността на един паричен превод през системата на Paysera (0.29 BGN или 0.15 EUR).

Трансакцията за покупката се осъществява с QR код, генериран от търговците, а за потребителя остава само да сканира чрез своя мобилен портфейл съответния QR код, за да се осъществи плащането и получи смути или шоколад.

Услугите на Paysera

Paysera набра популярност сред компании и физически лица в страната с услугата си международни валутни преводи. Цената на един превод в евро за компании е 0.15 EUR, а за физически лица компанията предоставя 30 бр. безплатни преводи всеки месец. За сравнение, по данни на БНБ, средната цена на превод за потребители в евро през търговска банка е 16.62 EUR. В допълнение, преводите през системата на Paysera се извършват с по-голяма бързина – в рамките на същия ден.

През последната година, компанията разви и друга своя услуга – плащания в онлайн магазини (виртуален ПОС терминал). Тя е напълно безплатна за търговеца, като той плаща само при успешно извършена трансакция. Услугата се характеризира с наличието на няколко различни платежни методи в една система, iFrame технология без препращане към други сайтове и изгодни комисионни. Услугата е свързана с разплащателна Paysera сметка, в която търговците могат да получават приходите си във валута по избор.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.