post

Американската Комисия по ценни книжа и фондови пазари (SEC) публикува предупреждение и призова към внимание за Initial coin offering (ICO) процедури, които се рекламират от известни личности, съобщава TechCrunch. Причината – подобни препоръки могат да се окажат незаконни.

Набирането на финансиране чрез ICO набира все по-голяма популярност. Множество известни личности, сред които Флойд Мейуедър, Парис Хилтън и др., препоръчват на феновете си да инвестират в различни проекти и компании чрез ICO.

Според SEC обаче това трябва да се прави много внимателно. Подобни препоръки трябва да са придружени с ясно описание защо се дават, от какъв източник, дали са платени и колко са платени, както и дали е директно или индиректно от компанията, която препоръчват. Ако тази информация липсва редом с препоръката, съответната известна личност може да извършва незаконна дейност, предупреждава SEC.

Ако комисията засече подобни нарушения, може да започне разследване на дадената известна личност. Проверката може да завърши с обвинения за опит за измама, дейност като нерегистриран брокер, нерегистирано предлагане и продаване на активи и др.

През изминалата година чрез ICO процедури са набрани над $2 млрд. SEC предупреждава и инвеститорите в ICO “да внимават при подобни препоръки, които звучат твърде хубаво, за да са истина”. Комисията препоръчва на инвеститорите да не бързат и винаги да правят внимателна проверка на компаниите преди потенциална инвестиция и да не разчитат на думата на известни личности.

Leave a Reply

Your email address will not be published.