post

Онлайн търговията набира все по-голяма популярност в страните от Балканския полуостров. Две от държавите, които бележат едни от най-високите ръстове спрямо предходната година – Румъния и Гърция се оказват най-интересни за българските онлайн търговци, които търсят развитие на чуждестранните пазари. Това стана ясно на първото събитие за онлайн търговия в Гърция и Румъния, което се организира от eCommerce Academy на 31 октомври и 01 ноември в Интер Експо Център.

“Продавай успешно в Румъния и Гърция” събра повече от 200 български онлайн търговци и собственици на бизнеси, които имаха възможност да чуят полезна информация от компании като eMAG, Kreston Bulmar, VIVRE, Retargeting, Speedy, DPD и много други. Всеки един от лекторите сподели интересни данни за двата съседни пазари и различни казуси свързани с правни аспекти, логистика, маркетингови и платежни инструменти.

Лекторите представиха и данни за развитието на онлайн търгвоията на всеки един от пазарите. По представени от тях данни, ръстът, който Румъния бележи за 2018г. е близо 30%,  с което пазарът на е-търговия достига 3,5 млрд. евро. Гърция също бележи ръст от 20% в средната стойност на онлайн поръчките. Забелязва се промяна и сред популярните платежни методи в двете страни. Все по-голяма част от потребителите предпочитат онлайн платежни методи като дебитни или кредитни карти, което води до спад в използването на наложен платеж със средно 2-3%. Интересна за посетителите беше и информацията за причините, поради, които все още по-голямата част от населението предпочита да извършва покупки офлайн. Сред основните пречки се оказват несигурността в легитимността на онлайн търговците, политиките за връщане на стоки, усложнените процеси по поръчка и липсата на обслужване на местен език.

Сред спонсорите и лектори на събитието беше и представител на Fintech сектора в страната – Paysera България, която представи историята на fintech компаниите, причините за възникването им и решенията, които предоставят в полза на онлайн търговците. Най-отличимите сред тях са многовалутна фирмена сметки и глобалните payment processing услуги, с които онлайн търговците могат максимално лесно, удобно и с ниски разходи да управляват своите финанси на всеки един от пазарите.

 

 

Източник: “Продавай успешно в Румъния и Гърция”, eCommerce Academy

Leave a Reply

Your email address will not be published.