post

Руският Съвет за сигурност поиска регулаторите в страната да проведат по-задълбочен анализ на технологията blockchain, съобщава CoinDesk. Основна причина за това е да се проверят рисковете за сигурността, които може да се породят от злоупотреба с blockchain.

Съветът отбелязва, че все повече сектори от ключово значение преминават към използване на blockchain и други технологии. Тя става широкоразпространена и във финансовия сектор на страната, Според съвета, въпреки явните ползи от blockchain, все още има много неразрешени въпроси, свързани със сигурността.

Затова Съветът иска анализ, преди да въведе в експлоатация blockchain технологии и те да станат широкоразпространени във финансовия сектор. Според Съвета е важно да се проучат рисковете и справянето с тях, за да се осигури сигурността на данните. За сега не е посочен срок, в който трябва да бъде изготвен въпросният анализ.

Досега руските власти показват предимно положителен интерес към технологията. През март т.г. премиерът на страната Дмитри Медведев също изрази положителна нагласа и поиска институциите да проучат възможни приложения на технологията в публичния сектор. Наскоро и руският президент Владимир Путин се срещна със създателя на криптовалутата Ethereum Виталик Бутерин.

Очакванията са скоро и руската Дума да започне консултации и дебати за закони, които регулират финансовите технологии. За сега страната все още няма ясна единна и дългосрочна стратегия за финансовите технологии. Все пак, очакванията са, че в рамките на следващите две години може да има сериозен напредък и да бъдат въведени първите правила в сектора.

Leave a Reply

Your email address will not be published.