post

Затягането на контрола над набирането на финансиране чрез ICO (Initial coin offerings) инициативи продължава в САЩ. Американската Комисия по ценни книжа и фондови пазари (SEC) повдигна обвинения на бизнесмен, който създава подобни дигитални монети, за да финансира две от компаниите си, съобщава Engadget.

Максим Заславский е използвал ICO финансиране за две компании. Първата е REcoin Group Foundation, която трябва да бъде “криптовалута, която е поддържана от недвижими имоти”. Той представя компанията като екип от адвокати, брокери и счетоводители, които изкупуват недвижими имоти с парите на инвеститорите.

Бизнесменът твърдял, че вече има между $2 млн. и $4 млн. финансиране. Проверката на SEC обаче показала, че Заславский реално има около $300 000 и не е назначил нито един човек на работа в компанията.

След това той основал Diamond Reserve Club. Идеята била, че чрез парите на инвеститорите компанията ще купува диаманти. Проверката на SEC показала отново, че Заславский не е купил нито един диамант и дори компанията изобщо не е започнала някаква дейност. Пред инвеститорите обаче твърдял обратното.

SEC е получила от съда заповед да блокира активите на бизнесмена и неговите компании. Той е обвинен и в измама, а SEC използва случая, за да напомни отново на хората, които искат да инвестират в компании чрез ICO да внимават, защото лесно могат да бъдат измамени.

Leave a Reply

Your email address will not be published.