post

Свръхрегулациите пречат на развитието на fintech сегмента. Това беше една от основните тези по време на конференцията IFN Forum Asia 2017, която се проведе в Куала Лумпур, съобщава TheStar.

Участниците в конференцията често повдигаха въпроса за регулациите и нуждата на малкия и среден бизнес от повече финансови услуги. Повечето участници дават за пример Малайзия, която е една от най-прогресивните страни в Азия по отношение на финансовите технологии. Около 97% от бизнеса в страната е малък и среден, затова тя се опитва да му осигури повече удобства.

Това включва програми за мотивиране на fintech компании, които да са насочени именно към малкия и среден бизнес. Тук влизат не само осигуряването на финансови услуги от гледна точка на методи за плащане или мониторинг. Става дума и за fintech предложения, които да помагат за набирането на средства и финансиране, peer-to-peer платформи за отдаване на заеми и др.

Много често банките отказват да финансират малки бизнеси. Само в Малайзия през 2015 г. са отказани подобни финансирания на обща стойност над 5.6 млрд. долара.

Затова бизнесите търсят други методи за финансиране. Те все още нямат голямо доверие към P2P платформи и fintech, но компаниите смятат, че с по-малко и по-ясни регулации, ще могат да привлекат предприемачите. Това ще осигури по-голяма прозрачност и сигурност на средствата.

“Всяка технология, която променя даден сегмент, е ново предизвикателство и е нещо, което не е правно досега. Най-големият проблем на индустрията за финансови услуги е регулацията. В момента тя не е в крак с развитието на fintech и трябва да навакса”, коментира основателят на TrustExec Алекс Армстронг.

Конкретно в Малайзия вече има въведени регулатори за P2P платформи за финансиране, както и групи и организации, които помагат на fintech стартъпите.  Основните предизвикателства остават в бюрокрацията и в частност получаване на лицензите, но става дума за преодолими пречки.

Leave a Reply

Your email address will not be published.