post

С днешните смартфони можете да правите толкова много неща, дори и покупки. Можете да съхранявате данните си за плащане (номера на кредитната или дебитнат карта) в приложение на телефона си, като например Apple Pay или Android Pay и да го използвате, за да извършвате плащания при търговците, предоставящи тази възможност. Трябва просто да доближите устройството до терминала, който чете шифрованата информация за плащане и обработва трансакцията.

В някои отношения мобилните плащания са по-сигурни – за хакерите е по-трудно да получат достъп до данните за картата ви при компрометиране на устройството. Това е така, защото действителната финансова информация не се прехвърля при извършване на трансакцията. Вместо това се използва кодирана версия на данните за картата ви, която позволява плащането да бъде извършено. Дори с усъвършенстваните функции за сигурност обаче, все още има някои правила за безопасност, които трябва да се вземат предвид при мобилните плащания, за да се гарантира, че финансовата ви информация няма да бъде компрометирана.

Използвайте само сигурни и надеждни платформи за плащане!

Ако искате да добавите данните си за плащане в телефона, използвайте софтуера, който идва заедно с него – Apple Pay, Android Pay, или надежден доставчик на плащания като Google Wallet или Chase Pay. Реномираните платформи за плащане не съхраняват данните за действителната ви карта. Измамни предложения за мобилни плащания, създадени от хакери от друга страна имат за цел единствено да се доберат до тези данни и да оставят информацията ви незащитена. Бъдете изключително предпазливи по отношение използваните приложения за мобилни плащания от трети страни в съответния магазин, или в интернет.

Изтегляйте само надеждни приложения!

Не само трябва да сте сигурни, че съхранявате данните си в надеждно приложение, но и внимавайте за други такива, които изтегляте на устройството си, защото някои от тях могат да съдържат шпионски софтуер, предназначен да улавя данните за плащанията и да ги изпраща на хакерите, беза да знаете това.

Заключете телефона си дистанционно, ако бъде откраднат!

Можете да използвате Android Device Manager, iCloud или Windowsphone.com, за да ограничите достъпа на неоторизирани лица до вашето изгубено или откраднато устройство.

Използвайте силна защита с парола!

Първо се уверете, че телефонът ви не е отключен, така крадецът би могъл без проблем бързо и лесно да влезе и да получи достъп до данните ви и финансовата информация, съхранявана в него. Силната парола е една от най-добрите защити, не пренебрегвайте и функциите за защита, предлагани от по-новите модели, като разпознаване на отпечатък, лице, ирис на окото, които могат да бъдат по-сигурни и от ПИН кода.

Не изпращайте чувствителна информация през WiFi!

Всяка информация, предавана чрез обществена WiFi точка би могла да е достъпна за всички останали, които я използват. Тоест, това означава, че информацията ви за плащане може да бъде компрометирана, ако използвате телефона си за онлайн покупки в такава мрежа. Много по-сигурна е 3G или 4G на вашия оператор, или домашната ви WiFi мрежа, която сте се погрижили да защитите със силна парола.

Използвайте кредитна, а не дебитна карта!

Кредитните карти имат много по-добра защита от измами, отколкото дебитните. Повечето от тях имат нулева политика на отговорност за измами, което елиминира риска от неоторизирани плащания, направени по вашата сметка. С дебитните карти от друга страна, има възможност да бъдете подведени под отговорност дори и за всички пари, откраднати от сметката ви, а дори и банката да изчисти измамните плащатния, не бихте искали да я чакате да вземе подобно решение поради бавната и тромава процедура. Ако крадецът получи достъп до платежната ви информация, много по-добре е това да е кредитната ви карта, отколкото дебитната.

Следете сметката си редовно!

Проверявайте често трансакциите, дори и ако сте взели всички предпазни мерки да ги защитите. Крадец, който е получил достъп до платежната ви информация по някакъв начин, би могъл да я добави към собственото си устройство и да я използа също за извършване на мобилни плащания. Следенето на сметката би ви позволило бързо да откриете подозрителни суми и да подадете сигнал за неоторизирани плащания към издателя на картата. Ако подозирате, че тя е била компрометирана, можете да поискате блокирането й и замяната с нова.

Мобилните плащания навлизат все повече и повече в нашето ежедневие и са добре защитени, но тези прости правила ще ви спестят много притеснения и главоболия.

Leave a Reply

Your email address will not be published.