post

Финтех индустрията в Европа не може да намери спокойствие. След Брекзит и всички все още много неясноти около отделянето на Великобритания от ЕС, сега финтех индустрията трябва да мисли и за драмата в Каталуния, съобщава Forbes.

Като столица на най-развития регион в Испания, Барселона е дом на множество от най-големите испански банки. Логично, тя е смятана и за естествения център на финтех индустрията в страната. След референдума за отделяне на Каталуния от Испания и последвалата политическа криза, много компании започнаха да мислят за преместване на централите си от Барселона в Мадрид или Валенсия.

Според ING евентуален “Каталекзит” ще има дори по-големи негативни последици от Брекзит, особено за местния регион. Ще започне много по-дълъг период на несигурност, който ще се отрази най-вече на частния сектор.

Според изпълнителния директор на Strands Ерик Бриева, това е следствие от световната финансова криза. Тя преобърна начина на мислене до това, че локалното е по-важно от глобалното. Според него годините свивания на разходи от корпорации и правителства карат хората да се чувстват притиснати.

Все още е твърде рано да се прогнозира какво ще се случи, защото самата политическа ситуация не е ясна. Дори и сега обаче се проявяват трудностите пред финтех индустрията. Ако се отдели, Каталуния ще се окаже извън ЕС, но вероятно в по-лоша позиция от Великобритания от гледна точка на отношение от страна на съюза. Това може да създаде трудности за лесното опериране на финансови компании на европейския финансов пазар. Освен това напускането на банките също ще е голям удар върху барселонската финтех индустрия, нещо, което изглежда няма да се случи в Лондон.

Leave a Reply

Your email address will not be published.