post

Една от най-големите тайландски търговски банки KBank обяви, че ще премине към дигитални банкови гаранции с помощта на Blockchain технология. Проектът е разработен заедно с IBM, казва банката в официално съобщение.

Процесът ще протече бавно, за да няма проблеми. KBank планира 35% от банковите гаранции до края на следващата година да са дигитални. Според банката те ще са на стойност от около 9 млрд. долара. От тях 5% ще бъдат реализирани чрез Hyperledger Fabric blockchain платформа.

Целта на KBank е постепенно да намери и други партньори и банки, които да използват платформата. Преди време тя е била тествана и от Централната банка на Тайланд.

Според KBank новият метод ще е по-лесен, сигурен и прозрачен. Той ще е изцяло безхартиен и банкова гаранция ще може да се издава с няколко кликвания на мишката. Blockchain технологията ще елиминира риска от измами.

IBM участва в разработката на платформата и ще продължи да помага на KBank в нейните blockchain инициативи и занапред. Двете компании смятат, че blockchain намалява повечето бариери и помага за подобряването на бизнес процесите не само във финансовия сектор.

Leave a Reply

Your email address will not be published.