post

2017 беше доста пъстра за финтех индустрията. Браншът постепенно преминава от хитова в узряваща ниша, което променя очакванията към нея. Според изпълнителния директор на i-exceed Сундар Сундарараджан през 2018 г. ще има доста промени, пише той в YourStory.

Сундарараджан отбелязва, че банките вече не гледат на финтех компаниите като на конкуренти, а виждат в тях партньори. Те заедно ще работят по решаването на проблемите и справянето с предизвикателствата. Ето и някои от водещите тенденции във финтех индустрията през следващата година според него.

На първо място Сундарараджан поставя следващото поколение чатботове. В момента те имат интелигентността на 2-3 годишно дете, но с напредъка на технологията, ще могат много повече и ще са много по-прецизни.

Затова ще им помогне и втората тенденция – машинното обучение. Интелигентните анализи на данни, прилагане на нови модели и прогнози ще дадат доста повече информация на компаниите и банките.

Следва блокчейнът. Технологията постепенно излиза от сянката на криптовалутите и ще започне да се прилага за все повече и по-различни цели.

Отвореното банкиране също ще е голяма тема и тенденция. Нови регулации в ЕС и други държави мотивират споделянето на банкова информация с финтех компании, които определено ще се възползват от тази възможност.

Друга тенденция ще бъде разширяването на електронното банкиране към бизнеса. В момента най-вече крайните потребители получават новите услуги. През 2018 г. и бизнес клиентите ще получат повече внимание и повече специализирани електронни услуги за тях.

Разбира се, добрата работа на всичко това зависи и от сигурността. Тя ще бъде ключова тенденция и през 2018 г. Допълнителните мерки за сигурност, двустепенната идентификация и др. ще са все по-голяма и важна тема както за банките, така и за финтех фирмите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.