post

Финтех компаниите трябва да отговарят на банковите регулации, смятат европейски финансови лидери, съобщава PYMNTS.com. Сред тях е и изпълнителният председател на борда на BBVA Франциско Гонзалез.

Той предупреждава, че ИТ компании с финансови услуги, включително Facbook, Amazon, Alibaba и Tencent имат потенциала да “заменят много банки”. Според него навлизането на този тип услуги носи риск за финансовата стабилност и властите трябва да се намесят. Той призовава и банките, и интернет гигантите да отговарят на едни и същи финансови регулации.

На подобно мнение е и неговият колега от ING Ралф Хамерс. Той казва пред Financial Times, че “отвореното банкиране” е заплаха за банките, защото технологичните компании имат много повече пари за “горене”. “Като общество трябва да се замислим за подобна концентрация на власт”, предупреждава Хамерс като казва, че чрез отвореното банкиране ИТ гигантите ще имат достъп и до данните на хората за техните транзакции.

Председателят на Lloyds Брус Карнеги-Браун също е против това. “Мисля, че сме достигнали връхната точка, без значение дали е с Amazon или Facebook, киберсигурност или защита на данните. Трябва да гледаме на тях на международно ниво”, коментира той.

Според Гонзалез както банките са отговорни за всичко, което се случва вътре в тях, така и интернет компаниите с финтех услуги трябва да са отговорни. За целта е нужда промяна в законодателството, казва той.

Leave a Reply

Your email address will not be published.