post

Финтех компаниите ще увеличат значително броя на хората, които имат достъп до финансови услуги. Според консултантската компания Oliver Wyman това ще се отрази особено видимо в Китай, където още 600 млн. души ще могат да имат достъп до заеми, съобщава Ecns.cn.

В момента около 200 млн. души имат кредитни карти в Китай. Броят им може да се увеличи до 800 млн. благодарение на финтех. Според консултантите, компаниите ще се насочат към потребители, които са смятани за твърде рискови да им се даде заем или просто не са интересни на банките.

Анализаторите смятат още, че освен към малки заеми, интерес ще има и към застраховки, свързани екосистеми и др. Финтех компаниите ще могат да се възползват и от анализа на повече данни, с което да предлагат по-подходящи услуги и условия за потребителите.

Консултантите прогнозират, че именно анализите на данни, blockchain и Интернета на нещата ще са сред основните категории на интерес. Те очакват до 2020 г. финтех инвестициите в Китай да покриват активи за общо на 743 млрд. долара.

Потенциалът във финтех е голям, но това не означава, че ще е лесно, предупреждават от Oliver Wyman. Няма универсален метод или подход към финтех компаниите и към всяка трябва да се подхожда индивидуално.

Leave a Reply

Your email address will not be published.