post

Финтех индустрията може да се окаже причина за финансова криза, ако не се регулира добре. Това предупреждава консултантската компания Parker Fitzgerald Group’s в свой доклад, съобщава City A.M.

Банковият сектор е на ръба на “фундаментална и бърза дигитална трансформация”, казват анализаторите от Parker Fitzgerald. Според тях се оказва, че когато започнат да използват финтех услуги, фирмите имат очаквания, на които “оперативната реалност” не може да отговори. Причината е, че често банковите системи не са съвместими с услугите на финтех компаниите.

“Не е немислимо да се очаква, че следващата финансова криза може да се породи от технологичния сектор. Затова е нужно хармонизиране на технологичните стандарти и по-голямо сътрудничество между регулаторите в различните индустрии, за да се запази финансовата стабилност”, коментира изпълнителният директор на Parker Fitzgerald Скот Винсент.

Според Parker Fitzgerald в момента регулациите просто се изсипват една върху друга върху старите правила. Това отваря вратички и уязвимости за банките. Компанията смята, регулациите трябва да се обновят цялостно и да се синхронизират, в противен случай рисковете остават.

Анализаторите прогнозират и кои ще са технологиите, които ще окажат най-голямо влияние във финтех индустрията. Това са изкуственият интелект, облачните технологии, блокчейн и информация и анализ на данни.

Leave a Reply

Your email address will not be published.