post

Идеята, че финтех компаниите могат да застрашат съществуването на банките е пресилена. Това смята Раман Батия, ръководител на дигиталните услуги на HSBC за Великобритания и Европа. Според него дебатът в стил Давид срещу Голиат е неправилен, казва самият той в интервю за CNBC.

“Има много играчи, които ще съществуват паралелно и може да има много модели, които може да надграждат моделите на банките и да съществуват заедно с предлаганото от банките’, коментира Батия.

Според него банката е готова за финтех компаниите. Той смята, че тя има предимство от гледна точка на историята си като финансова институция и доверието на клиентите. “Имаме доверието на клиентите вече повече от 100 години и инвестираме и се учим усилено от финтех. Партнираме си с финтех компании и разработваме собствени дигитални решения”, коментира Батия. Според него това е оценено от клиентите.

Коментарът на Батия идва на фона на изказването от миналата седмица на изпълнителния директор на норвежкия стартъп Auka Даниел Дьорделайн. Според компанията банките, които откажат да променят модела си и да се адаптират към новите тенденции като отворено банкиране например, ще изостанат спрямо останалите.

Според Дьорделайн банките трябва “стратегически да се борят с финтех”, а не просто да правят “малки технологични промени, за да направят бизнеса си по-ефективен, но на практика да продължат да работя по същия начин”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.