post

Bitcoin няма фундаментална стойност и най-вероятно ще донесе много сълзи, когато спекулантите открият колко е трудно да освободят парите. Това обяви Сопненду Моанти, ръководител на отдела за финтех компании към Монетарната служба на Сингапур, цитиран от Express.

Според него има голяма разлика между Bitcoin и Ethereum. “Bitcoin няма натурална стойност. Може ли да си купите къща с него? Може ли да го използвате за ежедневни транзакции? В момента може да струва над $18 000, но аз искам да знам е как може да го обърнеш в официална валута и да реализираш тази стойност. Рискът идва именно в момента на конвертирането”, смята Моанти.

Анализаторите остават разделени в мнението си за Bitcoin. Според изпълнителния директор на инвеститорската група Patriarch Equity Ерик Шифър, цените на Bitcoin са свръхнадути и са ясен признак, че наближава сериозен срив. Той смята, че дните на криптовалутата са преброени.

Този месец CBOE и CME Group започнаха да предлагат Bitcoin фючърси, което пък се смята като признак, че криптовалутата постепенно получава признание. Според Шифър обаче фючърсите са единствено гориво за неизбежното “клане”  на инвеститори.

Учени от Великобритания пък предупреждават, че макар и нерегулиран от правителствата, Bitcoin може да повлияе сериозно на традиционните пазари, защото криптовалутите все повече се обвързват с други финансови активи и процеси. Така срив на Bitcoin може да се отрази на целия финансов пазар, предупреждават учените от Anglia Ruskin и Университета на Дъблин.

Leave a Reply

Your email address will not be published.