post

Хакери в САЩ са открили сравнително лесен начин да открадват телефонни номера и онлайн идентичности на потребители и да ги използват за източване на криптовалути, съобщава в. The New York Times. Методът набира популярност се оказва доста ефикасен.

Първата стъпка е хакерите да се обадят на телефон за обслужване на клиенти на някой от мобилните оператори в САЩ. Те искат телефонният номер и данните на даден потребител да бъдат прехвърлени на друго устройство, което всъщност е под техен контрол. След като това се случи, просто променят паролите за достъп на реалния потребител до неговите профили и получават пълен контрол над виртуалната му идентичност.

Най-често мишените на този тип атаки са хора, за които хакерите знаят, че инвестират в криптовалути. Крис Бърниски е станал жертва на този метод още в края на миналата година. Той споделя, че в рамките на минути всичките му устройства се рестартирали, а след това се оказало, че паролите са сменени. Още няколко минути по-късно вече загубил всичките пари във виртуалния си портфейл за криптовалути или общо около $150 000 при днешните им стойности.

Вестникът допълва, че повечето жертви на хакерите не говорят публично от страх от по-сериозни последствия. Въпреки това изданието казва, че в интервюта “дузини” известни фигури в индустрията са споделили, че са станали жертва на хакерите през последните месеци.

Обикновено хакерите избират жертвите си чрез социалните мрежи. Те търсят хора, които публично споделят, че имат криптовалути или хора, за които има голяма вероятност да притежават такива, например инвеститори, компании и др.

Телекомите отговарят, че взимат мерки да намалят опитите за тези измами и изискват допълнителни данни и специални PIN кодове при заявките, но за сега ефектът от тях изглежда минимален. Освен това хакерите са търпеливи и често пъти звънят десетки пъти докато попаднат на дежурен оператор, който не е достатъчно опитен и е лесен за подвеждане. Затова хората трябва да са особено внимателни, когато споделят интереса си към криптовалутите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.