post

От всички страни в света, Швеция може да стане първата държава, в която разплащанията в брой ще спрат да съществуват в близко бъдеще.

Шведите вече се смятат за обществото, което използва най-малко пари в брой. Според Централна банка на Швеция „Riksbank“ повече шведи имат достъп до разплащателни карти, отколкото до пари в брой, а огромното мнозинство в страната – 85%, имат достъп до онлайн банкиране. Скандинавската страна отчита, че циркулацията на банкноти и монети като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) намалява с всяка изминала година, в следствие на това, шведите все по-рядко теглят пари в брой, а вместо това, се обръщат към дигитални методи за разплащане като карти и мобилни устройства.

Само 2% от общата стойност от всички разплащания в Швеция се извършват в брой, като се очаква този процент да спадне до по-малко от половин до 2020 г., показва проучване на Capgemini и BNP Paribas. Ситуацията е достигнала до етап, в който Централната банка се длъжна да предупреди за бързите темпове, с които използването на физически пари започва да изчезва от ежедневието на шведите.

По-рано тази година, управителят на „Riksbank“ Стефан Ингвес, заяви, че едно напълно безкасово общество ще означава, че малък брой търговски участници ще бъдат отговорни за всички плащания в Швеция, което само по себе си би представлявало заплаха за инфраструктурата на разплащанията. Една Швеция, без пари в брой, може да бъде неподготвена, ако се сблъска с криза, добави той. Търсенето на пари в брой вероятно ще се увеличи в кризисна ситуация, казват от „Riksbank“, но с по-малко банкноти и монети в обращение, предлагането ще бъде ограничено.

Друг проблем е, фактът, че част от обществото в Швеция няма почти никакъв достъп до дигитални платежни услуги, а други – не искат да ги използват. “Нашата отправна точка е, че ще предоставяме банкноти и монети  до степен, в която обществото предпочита да ги използва, вместо други платежни методи, стига те да са безопасни и ефективни”, коментира Сесилия Скингсли – Заместник управител на „Riksbank“  в телефонно интерв за CNBC.

“Въпреки бързото развитие на дигиталните разплащания, забелязваме, че има хора, различни региони, както и редица ситуации, в които разплащанията в броя са от изключителна важност и трудно биха могли да бъдат заменени. Възрастните хора и бежанците са сред хората, които биха имали нужда от достъп до пари в брой, дори ако преобладаващото мнозинство в страната няма“, отбеляза Скингсли. „Швеция в крайна сметка може да стигне до етап, в който законното платежно средство вече не е ефективно средство за размяна при търговски сделки, а това е ситуация, в която никоя друга държава не е била досега”, допълни тя.

В момента, междуведомствената парламентарна комисия в Стокхолм е в процес на преразглеждане на законодателството на Централната банка, за да проучи дали банките трябва да бъдат принудени да предоставят касови услуги на своите клиенти. Все по-често банковите клонове отказват да предлагат безкасови касови услуги поради намаленото търсенето.

Защо шведите рядко използват пари в брой ?

Когато става въпрос за разплащания, Швеция е уникална икономика. Тя е дом на популярното приложение за незабавни плащане, Swish, създадено през 2012 г. от седем от най-големите банки в страната. Повече от половината от шведите имат регистрации и използват приложението. Също така има процъфтяваща технологична сцена, състояща се от гиганти като Spotify и Microsoft, собственост на Skype, както и Fintech стартъпи като iZettle и Klarna.

Друга причина за спада на физическите пари е фактът, че на търговците на дребно не им се налага да ги предлагат. “Това е малка аномалия в шведската правна система, защото ако погледнете закона на Централната банка в него се казва, че шведската крона е законно платежно средство и трябва да бъде задължително ползвана за уреждане на разплащания. Но други части в законодателството, които създават изключения. Трябва да се има предвид, че технологиите са се развили дотолкова, че е напълно възможно да се живее в Стокхолм, без изобщо да се използват физически пари“ каза Скингсли от „Riksbank“.

Една от опциите, които Централната банка внася в отговор на тенденцията за премахване използването на пари брой, е виртуалната валута, подкрепяна от правителството, наречена екрона. Все още не се знае много за техническите детайли на тази виртуална валута. Понастоящем, проектът е на втората година от двугодишното предварително проучване.

„Тъй като технологиите постоянно се развиват и хората променят предпочитанията си, трябва да обмислим добре какво да предложим на потребителите, когато става въпрос за пари и разплащания, как да ги улесним да получат качествен и сигурен достъп до пари в предпочитаните от тях форми – добави Скингсли. Централната банка не се интересува от идеята за криптовалутите. “Криптовалутите досега са много лоши версии на парите”. Тя подчерта, че подобните на „биткойни“ и „етериум“ не са със стабилна стойност и не са ефективно средство за обмен.
Много магазини, ресторанти и банкови клонове отказват да работят с пари в брой, тъй като малко потребители ги използват, а търговците на дребно подписват, че не приемат плащания в брой в цялата страна. Само 20% от плащанията в магазините се правят в брой. Според „Riksbank“, това е цифра, която е доста малка в сравнение с други страни. В Обединеното кралство например паричните плащания представляват 42% от сделките на дребно, според Британския консорциум за търговия на дребно.
Джейкъб де Гийр, Главен изпълнителен директор на iZettle, подкрепи идеята на Централната банка за цифрова форма на валута, поддържана и от правителството. “Мисля, че това е наистина убедителна идея, контролираните от правителството банки да могат да издават електронни пари. Считам, че е много прогресивно и умно да го направим по този начин, за да можем да контролираме паричните потоци” каза той.
Джейкъб Де Гийр заяви, че неговият бизнес – който предоставя четци за мобилни карти и други цифрови продукти за разплащане на малкия бизнес – се възползва от тази тенденция. “Това е част от нашето съществуване, но паричните средства все още са релевантни в живота на много хора, добавя предприемачът. Мисля, че все още ще има роля за физическите пари в обществата“ завършва той.

Ще бъде ли Швеция първата държава, която ще се откаже от парите в брой?

Швеция със сигурност е първа, когато става въпрос за разплащанията в брой, но и при някои други държави се забелязват подобни тенденции. Съседните страни Норвегия и Дания  не изостават, а във Великобритания отчитат също голям ръст на дигиталните  разплащания. Там дигитални банки, предлагат само приложение и безконтактна дебитна карта.
„Дали Швеция ще стане първата държава спряла да използва пари в брой, зависи от  законодателния орган на страната. Той трябва да затегне законодателството на Централната банка, за да се създаде защита за паричните средства в брой. Ние със сигурност имаме шанс да сме първи , но никой не знае какво е бъдещето. Трябва да сме готови да работим като Централна банка, за да можем да изпълним нашата цел за улесняване на платежната система за хората, която трябва да работи и да е актуална в едно дигитално общество” завършва Сесилия Скингсли, Заместник управител на „Riksbank“.

 

Източник: Статия “People in Sweden barely use cash – and that’s sounding alarm bells for the country’s central bank” Ryan Browne, 3 May 2018, CNBC.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.