post

Хората масово не харесват идеята да получават финансови съвети от роботи. Това показват резултатите на проучване на ING Group Research.

В проучването са участвали 15 000 души от Европа, САЩ и Австралия. Само 2% от тях казват, че биха се доверили напълно на автоматизиран робот-съветник, който им дава идеи как да инвестират парите си. Само 26% биха съгласили дори и да имат пълен контрол над крайното решение. Една трета пък казват, че не се интересуват изобщо от подобна услуга.

“Хората имат много голяма вяра в собствените си способности да взимат най-добрите решения. Същевременно, проучванията показват, че компютърните програми могат да имат по-добри резултати от тези на хората. Технологиите като робо-съветници имат потенциал да бъдат много благоприятни за хората”, коментира Натали Спенсър от ING.

Според анализаторите в момента повечето хора просто не са запознати достатъчно добре с технологията и нейните възможности. Те очакват, че с времето постепенно все повече хора ще чуват за нея и ще виждат ползите ѝ. Това постепенно ще доведе до увеличаване на интереса.

Все пак важно е за компаниите, които искат да работят в тази сфера, да работят по откриването на баланс между задоволяване на нуждата хората да са в контрол над ситуацията, но и да могат да се възползват от допълнителните предимства от съветите на роботите. Това ще ускори приемането на технологията.

Leave a Reply

Your email address will not be published.