post

Жителите на швейцарския град Цуг вече ще могат да си издават е-документи за самоличност чрез блокчейна на Ethereum, съобщава Cryptocoinsnews. За целта ще се използва платформата Uport.

Цуг е познат с прякора “криптодолина”, защото активно приема финтех компании и иска да бъде център на бранша за най-различни негови разновидности. Сред тях са и електронните документи за самоличност.

Чрез тях жителите на Цуг ще имат достъп до различни онлайн услуги. Първоначално те са доказателство за жителство и достъп до онлайн гласуване. Целта е постепенно създаване на дигитално гражданство, което да улесни дигиталната комуникация и взаимодействия между институциите и хората.

Процесът е доста лесен. Жителите на Цуг, които желаят е-документ за самоличност, трябва да изтеглят приложението Uport и да се регистрират. Софтуерът ще им издаде смарт договор, който е свързан с блокчейна на Ethereum. След това Uport ID се свързва с Zug ID номер чрез портала на Цуг и сканиране на QR код. Потребителят преглежда и въвежда личните си данни.

След това жителят на града има 14 дни да посети офис на общината, където регистрацията да бъде заверена. Целта на това посещение е да се гарантира, че няма опит за злоупотреба с данните. След това е-документът става валиден.

Leave a Reply

Your email address will not be published.