post

Централните банки по света постепенно започват да обръщат внимание на криптовалутите. Въпреки това повечето от тези институции все още нямат позиция по темата или са в много начална фаза на нейното определяне.

Междувременно възходът на криптовалутите продължава. Дори се появиха твърдения, че някои инвеститори вече виждат виртуалните пари като място за защита от евентуални икономически сривове заради война или друга форсмажорна причина. Донякъде една от причините за популярността на криптовалутите е именно липсата на твърда регулация. Привържениците на виртуалните пари смятат, че валутите могат да се саморегулират и това да се гарантира от технологии като blockchain и др.

За повечето централни банки обаче подобни термини все още са непознати. Основният проблем пред финансовите институции обаче не се корени в криптовалутите, а в самите тях. Повечето банки, особено централните, са твърде затворени към новите неща и се страхуват да експериментират. При тях все още важи старият начин на мислене, където всичко е разпределено и статично, отбелязва CoinDesk. Те са изградени с идеята да предпазват банковата система от проблеми, но тази им функция се е превърнала и в своеобразен пазител на статуквото, който не позволява по-различен подход. Същото личи и при отношението на банките към други финтех услуги.

Самата бюрокрация също пречи. Централните банки са обвити в дебели слоеве бюрокрация за всяка дейност. Това води до значително по-бавната им работа, а когато се изисква и съгласуване с други банки, процесът става още по-тромав. А едно от основните предимства на криптовалутите и финтех като цяло е именно гъвкавостта и бързината.

Все пак, според анализатора от Уол Стрийт Том Лий, това може да се промени. Той прогнозира, че за сега криптовалутите все още държат твърде малко средства и не представляват особен интерес за централните банки. Според Лий обаче това ще се промени, ако криптовалутите достигнат $500 млрд. Тогава Централните банки ще обърнат по-голямо внимание на виртуалните пари и дори може да купуват такива, казва Лий пред CNBC.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.