post

Японска компания демонстрира платежна система за мобилни устройства, която използва уникалния отпечатък на дланта за потвърждаване на трансакциите.

JCB, японската компания за кредитни карти, създава системата заедно с Universal Robots в Токио и тя ще започне да работи от следващия месец. Всъщност това не е първата технология за сканиране на дланта, използвана в мобилните плащания, след като американските компании Biyo и Keyo пуснаха наскоро собствените си версии, макар и в малък мащаб. Тяхната технология изисква от търговците да закупят специални терминали, които имат камери за сканиране, чрез които клиенитте да потвърждават трансакциите си, но системата на JCB се нуждае единствено от смартфон. Така потребителите биха могли да оставят портфейлите си в къщи и да ползват системата, разработена от компанията с кредитните й карти, като сканират дланите си с камерата на смартфона, който вече всеки носи в джоба си.

След като потребителите се регистрират и заснемат отпечатък от дланта си, търговците биха могли да го сканират, за да го сравнят с вече регистрираните данни, а при липса на специално оборудване, това е много по-евтин и лесен вариант в магазините. Системата на JCB работи като идентифицира ръцете възоснова на повърхността на дланта и разпределението на вените под нея и компанията се надява, че технологията ще се развива и ще се превърне в шорокоизползвана платежна система. Тестове, извършени от служителите гарантират точността й, а по данни на JCB, погрешна идентификация е възможна едва веднъж на 100 милиарда пъти.

Leave a Reply

Your email address will not be published.