post

Fintech се радва на все по-голям интерес, като това е сектор, който все още оформя своята идентичност. Той носи със себе си големи промени, които ще се отразят на банките, регулациите и икономиката. Но дори и вътре в него има различни сегменти, които привличат повече внимание, отбелязва Financial Times. Вестникът публикува и списък с 4-те сегмента във fintech, които привличат най-много инвеститори.

В списъка попада изкуственият интелект. Чрез умни гласови асистенти например ще могат да се извършват различни банкови операции онлайн. Могат да се създават и услуги, които да подобрят управлението на парите на хората, да им дават съвети за инвестиции, да намалят разходите им.

Друг важен сегмент е киберсигурността. През февруари миналата година киберпрестъпници успяха да използват системата Swift, за да вземат $81 млн. на Централната банка на Бангладеш, като парите са били в депозит в американския Федерален резерв. Колкото повече хора използват fintech и финансите им минават през такива технологии, толкова повече сигурността ще става все по-важна.

Логично, това увеличава интереса и към застраховките. KPMG изчислява, че през 2016 г. инвестициите в този сегмент са достигнали почти $1.2 млрд. На първо време интересът е към технологии, които да подобрят оперативната ефективност на застрахователните компании и да помогнат за създаването на по-добри оферти.

Разбира се, интерес не липсва и към Blockchain. Доста финансови компании, а вече и банки, експериментират с Blockchain и търсят начини как да се възползват максимално от технологията.  Според KPMG инвестициите в сегмента са $544 млн. само за миналата година. Дори и централни банки изучават Blockchain и нейните предимства за дигитализиране на валутите си.

Leave a Reply

Your email address will not be published.