post

Уебмастърите в днешно време са изправени пред избора между уебсайт с адаптивен за мобилни устройства дизайн или изцяло отделена версия за телефони и таблети. Първият вариант според множество специалисти е много по-подходящ и постоянно търпи развитие. Адаптивният дизайн се настройва не за определено конкретно устройство, а за разнообразни видове устройства. Затова с увеличаването на видовете смартфони и таблети и технологичният им напредък, се увеличава и нуждата от възможно най-адаптивни дизайни на сайтовете.

Предимствата на този изглед на уебсайта са много на брой, включително и от SEO гледна точка. Някои от тях са:

  • По-високи регионални позиции
  • Влияние на on-site seo усилията върху целия сайт за всяко устройство
  • Избягване на дублирано съдържание
  • Запазване на линковете
  • Гугъл също смята така

По-високи регионални позиции

Ако таргетирате местни популярни ключови думи, адаптивният дизайн ще увеличи позициите ви. Не забравяйте, че много хора търсят насоки за местни продукти или услуги, докато са в движение, през телефоните си. Резултатите при мобилно търсене се влияят от определени географски параметери, които сайтът ви е необходимо да покрива. Ако успеете да отговорите на тези изисквания на търсачката, Гугъл ще идентифицира лесно сайта ви и ще го показва при повече и по-релевантни търсения.

Ето един практически пример. Потребителят намира сайта ви при търсене чрез телефона си и влиза в него. Веднага вижда, че не изглежда добре на мобилното му устройство, връща се назад и намира друг сайт. Гугъл веднага ще възприеме това действие като негативно изживяване и ще снижи позициите нса вашия уебсайт в мобилните резултати.

Влияние на on-site seo усилията върху целия сайт за всяко устройство

SEO е скъпо, трудоемко и времеемко начинание и няма смисъл да правите оптимизация повторно и за мобилната версия на сайта. В случай че изберете адаптивна версия вместо мобилна, SEO усилията, които сте извършили, ще окажат влияние на всички устройства.

По този начин работата, която свършите по anchor текстовете, вътрешната структура на връзките, заглавните тагове, meta описанията, ключовите думи, съдържанието и url адресите, ще бъде със същия ефект и при представянето на сайта на телефон или таблет.

Избягване на дублирано съдържание

Адаптивните уеб версии елиминират проблема с дублирано съдържание. Уебмастърите, които правят отделни мобилни версии, обикновено просто копират информацията от главния сайт в мобилния. Това мигновено понижава доверието на търсещите машини към страницата, което от своя страна я прави по-трудна за позициониране. С определени техники и специални тагове е възможно да създадете два отделни еднакви сайта, без съдържанието да се възприеме като дублирано, но е доста трудно, а и не се знае до каква степен работи. Адаптивната уеб версия, освен че елиминира напълно еднаквото съдържание, ви улеснява и допълнително, като не ви кара да актуализирате и поддържате два сайта едновременно.

Запазване на линковете

Линкбилдингът става все по-времеемка и скъпоструваща стратегия. Ако сте вложили много усилия в изграждането на мрежа от връзки към сайта си, ще искате тя да се запази и за мобилния ви сайт. Хората, които изграждат изцяло отделна мобилна версия на своя уебсайт, е нужно да започнат отначало и линкбилдинга. Адаптивният дизайн не налага подобно нещо и ще ви донесе предимство пред сайтовете с мобилни версии.

Гугъл харесва адаптивния дизайн

Гугъл продължава да е доминиращата в световен мащаб търсеща машина и, докато това не се промени, ще трябва да слушаме какво ни казва. А според гугъл адаптивната версия на уебсайта е по-добрият вариант.

Алгоритъмът на Гугъл в днешно време обръща изключително специално внимание на потребителското преживяване. То се измерва отчасти със социални сигнали, времето, прекарано на сайта, и степента на отпадане. Сайтът ви ще бъде награден от търсачката с по-високи позиции, ако предоставите по-добро преживяване на своите потребители.

Изводът е, че трябва да се вслушвате в съветите на Гугъл и да оптимизирате своя уебсайт за мобилни устройства. Това ще повиши позициите ви на всички устройства и особено ще се хареса на хората, посещаващи сайта от телефони и таблети.

Leave a Reply

Your email address will not be published.