post

Китайският ИТ гигант Alibaba обяви, че ще инвестира $15 млрд. долара в разработка на множество услуги и платформи в най-различни сфери. Компанията иска да бъде световен лидер в тях, включително и финтех, съобщава BankingTech.

Alibaba има доста амбициозна цел. Компанията иска до 2036 г. до има поне 2 млрд. крайни потребители и да е създала 100 млн. работни места по света. Освен това тя иска да има поне 10 млн. компании-клиенти.

За целта само през следващите три години, Alibaba ще инвестира $15 млрд. в разработката на нови услуги и технологии. Сред тях попадат Big Data, Internet of Things (IoT), квантови компютри, изкуствен интелект и финтех. Alibaba иска да се издигне до водеща позиция в тези сектори.

За целта компанията ще потърси помощ от целия свят. Тя създава нова програма DAMO, която ще отвори седем лаборатории за проучвания и разработки в няколко държави по света. Освен това ще бъдат назначени 100 нови учени, като след това броят им ще се увеличи.

“Целта ни е да откриваме нови технологии, които ще повишават ефективността, сигурността на мрежите и синергията на екосистемата за крайните потребители и компаниите по целия свят”, коментира главният технически директор на Alibaba Джеф Занг.

Leave a Reply

Your email address will not be published.