post

Android Pay ще увеличи функционалността си, след като стартъпът WorldRemit ще позволи peer-to-peer преводи между потребителите да се извършват чрез мобилния портфейл на Google.

Всъщност Android Pay ще се използва за плащанията в приложението, а получателите на преводите ще могат да посочат всяка мобилна банкова сметка, в която да постъпват средствата. До сега услугата се използваше основно за безконтактни плащания и покупки в приложения, но не и за международни P2P трансфери.

Google премина през няколко интересни етапа след старта на услугата през 2015 година, включително и неотдавна сключеното партньорство с PayPal, интегрирането й с Messenger за групови плащания във Facebook и разширяването на API, за да достигне Android Pay до повече приложения и услуги. Мобиният портфейл на гиганта се радва на 25 милиона потребители от 15 държави и свързването с WorldRemit би могло да даде тласък услугата. През 2016 година преводите са били на стойност 442 милиарда долара, по данни на Световната банка, но само малка част от тях са минали през нови приложения като WorldRemit, докато повечето потребители са се доверили на традиционните услуги като Western Union и Money Gram.

След експанзивното нарастване на броя смартфони, съвсем закономерно станахме свидетели на бум в услугите, свързани с тях. В областта на управление на парите все още има 2 милиарда души от развиващите се страни, които са „небанкови“, в смисъл че нямат традиционни банкови сметки, но от друга страна около половин милиард от тях вече използват своите смартфони и свързаните с тях платежни услуги. Не е изненадващо, че компаниите за преводи се насочват именно към възможността да вземат част от средствата от парични преводи, под формата на такси. Голяма част от потребителите на WorldRemit са именно от развиващите се страни, около 60% от тях използват устройстав с Android, а компанията твърди, че 74% от всички междунаридни преводи са към мобилни сметки. Съвсем логично е първият мобилен портфейл, добавен към услугата да е именно на Google.

Компанията няма да спре до тук, а планира да добави и Apple Pay, за да спечели американските потребители.

Използването на мобилни портфейли опростява, но и дава допълнителна сигурност на трансферите, а таксите, които WorldRemit плаща са подобни на тези към останалите доставчици на платежни услуги, със средна стойност под 5%.

От друга страна новата роля на Google в паричните преводи, идва в момент когато гигантът търси начин да достигне до развиващите се пазари, а именно тези преводи са една от ключовите възможности.

Leave a Reply

Your email address will not be published.