post

Вчера Android Pay стартира в Канада с подкрепата на редица големи банки и други, които скоро ще бъдат добавени. За дебюта на услугата беше съобщено по време на Google I/O в началото на месец май. Тя ще включва поддръжката на кредитни карти Visa и Mastercard и дебитни Interac (от 5 юни) от водещи национални банки BMO, CIBC и Scotiabank, както и от по-малки регионални и специализирани институции като ATB Financial, PC Financial, Desjardins, Banque Nationale и ATB Financial. Устройствата с Android, които работят с версия 4.4 и по-висока на операционната система, ще могат да добавят карти от тези банки и да извършват мобилни плащания на съвместими, безконтактни терминални устройства, които всъщност са преобладаващите в Канада.

Поддръжката на American Express и Tangerine ще дойде по-късно това лято, според информацията на Google. Трябва да отбележим отсъствието в списъка на RBC и TD, които са сред петте най-големи банки в страната, но поддържат Apple Pay.

Директорът за развитие на платформите на Google, Спенсър Спинел обяви по време на събитието, че се очаква присъединяването на още банки в следващите няколко тримесечия, като отбеляза още, че напредъка на Android Pay е в резултат на усилената работа за задоволяване интереса на огромно количество търговци, финансови институции, платежни мрежи и клиенти. За разлика от Apple, Google не начислява такси за трансакциите на участващите страни.

Android Pay използва технологията NFC за прехвърляне на информацията от устройството към терминала, подобно на Apple Pay, която стартира в Канада миналата година, но не предава на търговеца реалните данни за картата, с която се плаща, а генерира уникален токен, който се използва при трансакцията. Другото удобство на услугата е, че ако вече регистрираните в нея карти бъдат изгубени, или откраднати, можете да използвате Android Pay, за да ги блокирате, или изтриете от разстояние.

Платформата стартира за пръв път през 2015 година в САЩ и от тогава насам се разгръща на допълнителни пазари, обхващайки общо 12, сред които Бразилия, Русиял Испания и Тайван, които се присъединиха тази година. Google предлага по-добра интеграция на картите за лоялност от страна на търговците и работи с редица партньори като Uber, 1-800 Flowers и др.

Android Pay има 1.5 милиона нови регистрации месечно само в САЩ, което е впечатляващо спрямо сегашното състояние на безконтактната платежна система в страната, а що се отнася до Канада, Спинел посочи, че през последното тримесечие безконтактните плащания са се увеличили със 120 % и осем от всеки десет търговци поддържат NFC терминали, което е идеално за разширяването на Android Pay.

Leave a Reply

Your email address will not be published.