post

Google може би ще използва разпознаването на лица в Android Pay, според 9to5Google, а прицнаци за това бяха открити в кода на новата версия на приложението.

Функцията се нарича Visual ID и е описана като „сигурен начин да потвърдите самоличността си пред магазините, участващи в програмите за лоялност, което ще улесни печеленето на точки и размяната им за продукти“. Сайтът отбелязва, че въпреки че Visual ID е открита в кода на приложението, това не означава, че Google непременно ще я развие в бъдеще.

От своя страна Android Police проведе собствено проучване на кода и установи, че когато самоличността на потребителя се потвърди от Visual ID, привилегиите на програмата за лоялност се прилагат автоматично при покупката. Системата изглежда използва Bluetooth за откриване на местоположението на клиента и най-вероятно ще изисква камера в магазина, която да направи снимка, като няма да запише изображението, а ще го сравни със съществуващата снимка на потребителия и след това ще я изтрие.

Всъщност не за пръв път Google експериментира с нови начини за заплащане на покупките. Преди две години компанията обяви Hands Free – експериментална програма, която позволява да се плаща само с фразата „ I’ii pay with Google”. Тя обаче не издържа дълго и беше изключена миналата година с обещанието, че “Google планира да предложи най-доброто от технологията Hands Free на още повече клиенти и магазини”.

За момента няма официално потвърждение от страна на гиганта за плановете му за Visual ID и остава само да проследим как ще се развие тази идея.

Leave a Reply

Your email address will not be published.