post

Apple и Google са свалили над 300 приложения за онлайн търговия с акции в Австралия, съобщава Bloomberg. Причината е искане на австралийската Комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC).

Регулаторът казва, че е получил множество сигнали за измами чрез въпросните приложения. Често те са използвали нелицензирани оператори и са предлагали неправомерни действия по залагане на това дали дадени валути или акции ще се повишат или не.

Някои от приложенията дават нереални обещания и твърдения. Според ASIC има “глобален проблем с този тип продукти”. Apple посочва, че е променила правилата за приложенията в онлайн магазина си и забранява приложенията за бинарни опции. Google коментира единствено, че премахва приложения, които нарушават правилата, но не обсъжда конкретни приложения.

ASIC отбелязва, че много от приложенията са подвеждали потребителите. Някои не са им позволявали да изтеглят парите си. Други пък създават погрешни впечатления по време на пробния период с печалба в 9 от 10 залога, но губят всичко след като преминат на основното приложение със собствени пари. Освен това 80% от 330-те приложения не са имали никакви предупреждения за рисковете във финансовата търговия.

ASIC отбелязва още, че Apple е свалила въпросните приложения от глобалния си онлайн магазин. Регулаторът не уточнява дали и Google е направил същото, макар че вероятно това е така.

Leave a Reply

Your email address will not be published.